Ще пратим на Украйна снаряди с обеднен уран.Това обяви заместник-министърката на

...
Ще пратим на Украйна снаряди с обеднен уран.Това обяви заместник-министърката на
Коментари Харесай

Великобритания: Ще пратим на Украйна снаряди с обеднен уран

Ще пратим на Украйна снаряди с обеднен уран.

Това разгласи заместник-министърката на защитата на Обединеното кралство баронеса Анабел Голди на въпрос на член на Камарата на лордовете на английския парламент. Тя отговори на  на лорд Хилтън дали измежду мунициите, които кралството дава на Украйна, има и такива с обеднен уран.

" Наред с даването на ескадрила съществени бойни танкове Challenger 2 на Украйна, ние ще предоставим муниции, в това число бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран. Такива снаряди са доста ефикасни при поразяване на съвременни танкове и бронирани машини ", отговори тя.

Русия предизвести по-рано, че ще преглежда потреблението на обеднен уран в Украйна като приложимост на " мръсна бомба ".

Официалният представител на Кремъл Константин Гаврилов каза през януари:

" Ако Киев бъде екипиран с такива снаряди за тежката военна техника на НАТО, ние ще считаме това за потребление на мръсни нуклеарни бомби против Русия с всички произлизащи от това последствия ".

Употребата на снаряди може да докара до рак и вродени недостатъци за жертвите, изяснява уеб сайтът за интернационалните проучвания Declassified UK. Те бяха необятно употребявани от съюзническите сили в Ирак.

Снарядите са радиоактивни и учените имат вяра, че техните токсични резултати върху човешкото здраве могат да продължат да се усещат дълготрайно време.

Говорител на Белия дом отказа да удостовери дали Съединени американски щати доставят такива снаряди на Украйна на въпрос от кореспондент през януари.

Англия изпраща 14 съществени бойни танка Challenger 2 на украинските бранители.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР